DLA BIZNESU

Sól spożywcza


Warzona sól spożywcza jest wykorzystywana głównie przez przemysł spożywczy. Niezależnie od branży – gastronomicznej, piekarniczej, mleczarskiej, tłuszczowej, przetwórczej – sól jest podstawą wielu procesów.

Wysoka czystość naszego produktu pozwala na zachowanie przewidywalnych efektów. Przesianie przez sito wibracyjne natomiast pomaga w odmierzaniu proporcji i pozwala na wygodne wykorzystanie.

Skład surowcowy

NaCl - chlorek sodu

Zastosowania

Sól spożywcza to produkt przeznaczony do przemysłu spożywczego.

Opis procesu technologicznego soli spożywczej

Sól mokra poddawana jest procesowi suszenia. Wysuszona sól przesiewana jest na sicie wibracyjnym, następnie transportowana do urządzeń konfekcjonujących w odpowiednie opakowania.

Pakowanie soli spożywczej

  • opakowania typu Big Bag (1000 kg), układane na palecie Euro,
  • opakowania typu Big Bag (800 kg), układane na palecie Euro,
  • worki papierowe wentylowe a’ 50 kg, układane na palecie Euro, 7 warstw po 3 opakowania (1050 kg), 
  • worki foliowe otwarte a’ 50 kg, układane na palecie Euro, 7 warstw po 3 opakowania (1050 kg),
  • worki foliowe otwarte a’ 25 kg , układane na palecie Euro, 8 warstw po 5 opakowań (1000 kg),
  • boki ładunku na palecie zabezpieczane są folią stretch, góra polietylenowym kapturem,
  • pomiędzy dolną warstwą worków a paletą stosuje się przekładkę polietylenową lub papierową.

Inne wymagania klienta

  • przekładki,
  • opakowania klienta,
  • inna masa towaru na palecie,
  • inne uzgodnione z klientem.

Magazynowanie soli spożywczej

Odbywa się w magazynie zamkniętym o podłożu zabezpieczającym stosowanie transportu wózkowego. Magazyn jest suchy, czysty i przewiewny. Sól spożywczą przechowuje się na paletach typu EURO.

Temperatura magazynowania: max 35 o C, wilgotność 40-75 %.

Etykieta zawiera

  • nazwa środka spożywczego: sól warzona, próżniowa, sól spożywcza,
  • składniki: chlorek sodu (NaCl) min. 99,0 %, substancja przeciwzbrylająca E 536 do 1 mg/100 g,
  • okres przydatności do spożycia: nieograniczony,
  • stosowanie: produkt przeznaczony do przemysłu spożywczego,
  • producent: Inowrocławskie Kopalnie Soli SOLINO SA,
  • masa netto: 25 kg, 50 kg, 800 kg, 1000 kg,
  • przechowywanie: przechowywać w suchym miejscu,
  • oznaczenie partii produkcji: data produkcji – DDMMRRZ (Z-numer zmiany produkcyjnej).

Dystrybucja soli spożywczej

Sól spożywcza przewożona jest w samochodach lub kontenerach. Środki transportu soli są czyste, suche, bezwonne i uszczelnione. Wydanie soli z magazynu odbywa się po uprzednim sprawdzeniu jakości soli i akceptacji warunków dalszej dystrybucji.

Sposób użycia:

Po rozerwaniu opakowania zawierającego sól próżniową warzoną i zużyciu zawartości, opakowanie należy umieścić w pojemniku na odpady. Sól spożywczą należy przechowywać w suchych pomieszczeniach.

Parametry

Właściwości Jednostka Wymagania PN-C-84081-02: 1998 Typowe
własności
wygląd - produkt
drobnokrystaliczny
produkt drobnokrystaliczny
barwa - biała biała
zapach - bez obcego zapachu bez obcego zapachu
smak - słony, bez obcego
posmaku
słony, bez obcego posmaku
chlorek sodu NaCl w przeliczeniu na suchą masę % min. 99,0 99,83
Ca % maks. 0,005

0,004
Mg % maks. 0,0005 0,0004
Fe % maks. 0,0002 0,00012
siarczany % maks. 0,05 0,04
zanieczyszczenia mechaniczne - brak brak
substancje nierozpuszczalne w wodzie % 0,05 0,02
H2O w 105°C % maks. 0,5 0,04
pH 1% roztworu wodnego - 5-8 7,4
substancja przeciwzbrylająca E 536 mg/kg maks. 20 6,0
skład frakcyjny % - 0,500 mm-16,96
0,400 mm-32,88
0,315 mm-23,91
0,200 mm-16,47
<0,200 mm-9,74
    Dz.U.2009/91/740  
dopuszczalna odchyłka od deklarowanej masy netto a'25 kg g -250 -
dopuszczalna odchyłka od deklarowanej masy netto a'50 kg g -500 -
Maksymalne zanieczyszczenia chemiczne określaja aktualne rozporządzenie.

Masz pytania?

Nazwa Dane kontaktowe
Dyrektor Biura Produkcji i Sprzedaży

ul. Pakoska 7
88-100 Inowrocław
Tel.  +48 24 256 99 61

Tel.  +48 24 256 79 00​

Dział Marketingu i Sprzedaży
ul. Pakoska 7, 88-100 Inowrocław​

Agnieszka Jałoza 
Kierownik Działu Marketingu i Sprzedaży 
+48 24 256 74 57 | kom. +48 665 896 739 
e-mail. Agnieszka.Jaloza@solino.pl

Emilia Pakulska
Specjalista ds. Marketingu 
Tel. +48 24 286 86 23 | kom. +48 723 690 921
e-mail. Emilia.Pakulska2@solino.pl

Michał Tomczyk
Specjalista ds. Handlowych
tel. +48 24 286 94 16 | kom. +48 661 690 760
e-mail. Michal.Tomczyk@solino.pl

Katarzyna Urbańska
Specjalista ds. Handlowych
tel. +48 24 256 99 37 | kom. +48 601 078 827
e-mail. Katarzyna.Urbanska@solino.pl​

REALIZACJA ZAMÓWIEŃ / OBSŁUGA KLIENTA

Dorota Zwolińska 
Specjalista ds. Handlowych
tel. +48 24 256 99 39 | kom. +48 663 489 407
e-mail. Dorota.Zwolinska@solino.pl

​Elżbieta Kachel
Specjalista ds. Sprzedaży
tel. +48 24 286 99 36 | kom. +48 691 390 677
e-mail. Elzbieta.Kachel@solino.pl 

SOLANKA W CYSTERNACH tel./faks +48 52 357 33 75
SOLANKA PRZEMYSŁOWA - transport rurociągami tel. +48  24 256 50 16

Zobacz również