Dla niedowidzących Rozmiar tekstu: AAA
Sól spożywcza
mieszankapeklujaca_resize_resize.jpg
Skład surowcowy: NaCl - chlorek sodu
Przeznaczenie: sól spożywcza to produkt przeznaczony do przemysłu spożywczego

Parametry soli spożywczej

Właściwości
Jednostka
Wymagania PN-C-84081-02: 1998
Typowe
własności
wygląd
-
produkt drobnokrystaliczny
produkt drobnokrystaliczny
barwa
-
biała
biała
zapach
-
bez obcego zapachu
bez obcego zapachu
smak
-
słony, bez obcego posmaku
słony, bez obcego posmaku
chlorek sodu NaCl w przeliczeniu na suchą masę
%
min. 99,0
99,83
Ca
%
maks. 0,005
0,004
Mg
%
maks. 0,0005
0,0004
Fe
%
maks. 0,0002
0,00012
siarczany
%
maks. 0,05
0,04
zanieczyszczenia mechaniczne
-
brak
brak
substancje nierozpuszczalne w wodzie
%
0,05
0,02
H2O w 105oC
%
maks. 0,5
0,04
pH 1% roztworu wodnego
-
5-8
7,4
substancja przeciwzbrylająca E 536
mg/kg
maks. 20
6,0
skład frakcyjny
%
-
0,500 mm-16,96
0,400 mm-32,88
0,315 mm-23,91
0,200 mm-16,47
<0,200 mm-9,74
 
 
Dz.U.2009/91/740
 
dopuszczalna odchyłka od deklarowanej masy netto      a'25 kg g -250 -
dopuszczalna odchyłka od deklarowanej masy netto      a'50 kg g -500 -
Maksymalne zanieczyszczenia chemiczne określa aktualne rozporządzenie.
 

Opis procesu technologicznego soli spożywczej


Sól mokra poddawana jest procesowi suszenia. Wysuszona sól przesiewana jest na sicie wibracyjnym, następnie transportowana do urządzeń konfekcjonujących w odpowiednie opakowania.
 

Pakowanie soli spożywczej

  • opakowania typu Big Bag (1000 kg), układane na palecie Euro,
  • opakowania typu Big Bag (800 kg), układane na palecie Euro,
  • worki papierowe wentylowe a’ 50 kg, układane na palecie Euro, 7 warstw po 3 opakowania (1050 kg), 
  • worki foliowe otwarte a’ 50 kg, układane na palecie Euro, 7 warstw po 3 opakowania (1050 kg),
  • worki foliowe otwarte a’ 25 kg , układane na palecie Euro, 8 warstw po 5 opakowań (1000 kg),
  • boki ładunku na palecie zabezpieczane są folią stretch, góra polietylenowym kapturem,
  • pomiędzy dolną warstwą worków a paletą stosuje się przekładkę polietylenową lub papierową.

Inne wymagania klienta

  • przekładki,
  • opakowania klienta,
  • inna masa towaru na palecie,
  • inne uzgodnione z klientem.

Magazynowanie soli spożywczej


Odbywa się w magazynie zamkniętym o podłożu zabezpieczającym stosowanie transportu wózkowego. Magazyn jest suchy, czysty i przewiewny. Sól spożywcza przechowuje się na paletach typu EURO.
Temperatura magazynowania: max 35 o C, wilgotność 40-75 %.
 

Etykieta zawiera

  • nazwa środka spożywczego: sól warzona, próżniowa, sól spożywcza,
  • składniki: chlorek sodu (NaCl) min. 99,0 %, substancja przeciwzbrylająca E 536 do 1 mg/100 g,
  • okres przydatności do spożycia: nieograniczony,
  • stosowanie: produkt przeznaczony do przemysłu spożywczego,
  • producent: Inowrocławskie Kopalnie Soli SOLINO SA,
  • masa netto: 25 kg, 50 kg, 800 kg, 1000 kg,
  • przechowywanie: przechowywać w suchym miejscu,
  • oznaczenie partii produkcji: data produkcji – DDMMRRZ (Z-numer zmiany produkcyjnej).

Dystrybucja soli spożywczej

Sól spożywcza przewożona jest w samochodach lub kontenerach. Środki transportu soli są czyste, suche, bezwonne i uszczelnione. Wydanie soli z magazynu odbywa się po uprzednim sprawdzeniu jakości soli i akceptacji warunków dalszej dystrybucji.

Sposób użycia

Po rozerwaniu opakowania zawierającego sól próżniową warzoną i zużyciu zawartości, opakowanie należy umieścić w pojemniku na odpady. Sól spożywczą należy przechowywać w suchych pomieszczeniach.
 
 

Marki Grupy ORLEN