Inowrocławskie Kopalnie Soli „Solino” S.A. oświadczają, że produkowana przez nas sól warzona spożywcza i mieszanka peklująca jest solą spożywczą jadalną i jest całkowicie bezpieczna dla zdrowia.
Sól warzona spożywcza jest produkowana zgodnie z wymaganiami Polskiej Normy PN-C-84081-02:1998, natomiast mieszanka peklująca zgodnie z wymaganiami Zakładowej Normy ZN-90/MRiGŻ/M-31/735.
Sól warzona produkowana jest z roztworu soli pochodzącego z mokrej eksploatacji naturalnych złóż soli kamiennej z Kopalni Mogilno należącej doInowrocławskich Kopalń Soli „Solino” S.A.
Sprzedawana przez nas sól nie zawiera:
- organizmów modyfikowanych genetycznie,
- składników pochodzenia zwierzęcego;
- substancji wywołujących alergię;
- w produkcji nie stosuje się promieniowania jonizującego.
Potwierdzeniem bezpieczeństwa żywnościowego soli spożywczej i mieszanki peklującej jest posiadany przez Inowrocławskie Kopalnie Soli „Solino” S.A. Certyfikat Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności, obejmujący ISO 22000:2005, PAS 220:2008 oraz dodatkowe wymagania FSSC 22000 w zakresie przetwarzania i konfekcjonowania soli do zastosowań spożywczych.
Certyfikacja jest systematycznie nadzorowana zgodnie z procedurą auditową i certyfikacyjną TÜV NORD CERT.
Oświadczenie w formacie pdf