
|
Skład surowcowy: |
chlorek sodu – NaCl z dodatkiem azotynu sodu NaNO2 (E 250) |
Przeznaczenie: |
sól pejlująca stosowana jest do peklowania przetworów mięsnych |
|
Peklosól - parametry - wariant I
Właściwości |
Jednostka |
Wymagania ZN-90/MRiGŻ/M-31/735 |
Typowe
własności |
zanieczyszczenia mechaniczne |
- |
brak |
brak |
pH 1% roztworu wodnego |
- |
6,5-7,5 |
7,3 |
H2O w 105oC |
% |
maks. 1,2 |
0,73 |
chlorek sodu NaCl |
% |
min. 98,4 |
99,28 |
azotyn sodu NaNO2 (E 250) |
% |
0,5-0,6 |
0,55 |
|
|
Wymagania SOLINO SA |
|
substancja przeciwzbrylająca E 536 |
mg/kg |
maks. 20 |
6,0 |
|
|
Dz. U. 2009/91/740 |
|
dopuszczalna odchyłka od deklarowanej masy netto a' 25 kg |
g |
- 250 |
- |
Peklosól – parametry - wariant II
Właściwości |
Jednostka |
Wymagania ZN-90/MRiGŻ/M-31/735 |
Typowe
własności |
zanieczyszczenia mechaniczne |
- |
brak |
brak |
pH 1% roztworu wodnego |
- |
6,5-7,5 |
7,3 |
H2O w 105oC |
% |
maks. 1,2 |
1,00 |
chlorek sodu NaCl |
% |
min. 98,4 |
99,28 |
azotyn sodu NaNO2 (E 250) |
% |
0,8-0,9 |
0,85 |
|
|
Wymagania SOLINO SA |
|
substancja przeciwzbrylająca E 536 |
mg/kg |
maks. 20 |
6,0 |
|
|
Dz. U. 2009/91/740 |
|
dopuszczalna odchyłka od deklarowanej masy netto a' 25 kg |
g |
- 250 |
- |
Peklosól – parametry - wariant III
Właściwości |
Jednostka |
Wymagania ZN-90/MRiGŻ/M-31/735 |
Typowe
własności |
zanieczyszczenia mechaniczne |
- |
brak |
brak |
pH 1% roztworu wodnego |
- |
6,5-7,5 |
7,3 |
H2O w 105oC |
% |
maks. 1,2 |
0,57 |
chlorek sodu NaCl |
% |
min. 98,4 |
99,28 |
azotyn sodu NaNO2 (E 250) |
% |
0,4-0,5 |
0,45 |
|
|
Wymagania SOLINO SA |
|
substancja przeciwzbrylająca E 536 |
mg/kg |
maks. 20 |
6,0 |
|
|
Dz. U. 2009/91/740 |
|
dopuszczalna odchyłka od deklarowanej masy netto a' 25 kg |
g |
- 250 |
- |
Opis procesu technologicznego
Sól mokra poddawana jest procesowi suszenia. Wysuszona sól przesiewana jest na sicie wibracyjnym, następnie transportowana jest do mieszalnika, gdzie dodawany jest roztwór azotynu sodu. Po intensywnym wymieszaniu produkt konfekcjonowany jest w odpowiednie opakowania.
Pakowanie
- worki foliowe a’ 25 kg, układane na palecie Euro, 8 warstw po 5 opakowań (1000 kg),
- boki ładunku na palecie zabezpieczane są folią stretch, góra polietylenowym kapturem,
- pomiędzy dolną warstwą worków a paletą stosuje się przekładkę polietylenową lub papierową,
- papierowa przekładka pomiędzy czwartą a piątą warstwą worków.
Inne wymagania klienta
- opakowania klienta,
- inna masa towaru na palecie,
- uzgodnione z klientem.
Magazynowanie soli peklowej
Odbywa się w magazynie zamkniętym o podłożu zabezpieczającym stosowanie transportu wózkowego. Magazyn jest suchy, czysty i przewiewny. Sól jest przechowywana na paletach typu EURO.
Temperatura magazynowania: max 35 oC, wilgotność: 40-75 %
Etykieta zawiera
- nazwa środka spożywczego: azotynowa sól peklująca,
- składniki: chlorek sodu (NaCl) min. 99,0 %, substancja przeciwzbrylająca E 536 do 1 mg/100 g,
azotyn sodu E 250 (NaNO2) 0,5%-0,6%,
- termin ważności: 6 miesięcy od daty produkcji,
- zalecane stosowanie: produkt przeznaczony do peklowania przetworów mięsnych,
- producent: Inowrocławskie Kopalnie Soli SOLINO SA,
- masa netto: 25 kg,
- przechowywanie: przechowywać w suchym miejscu, otwierać bezpośrednio przed użyciem,
- oznaczenie partii produkcji: data produkcji – DDMMRRZ (Z-numer zmiany produkcyjnej).
Dystrybucja soli do peklowania
Mieszanka peklująca przewożona jest w samochodach lub kontenerach. Środku transportu mieszanki peklującej są czyste, suche, bezwonne i uszczelnione. Wydanie soli z magazynu odbywa się po uprzednim sprawdzeniu jakości soli i akceptacji warunków dalszej dystrybucji.
Peklosól – sposób użycia
Po rozerwaniu opakowania zawierającego azotynową sól peklującą i zużyciu zawartości, opakowanie należy umieścić w pojemniku na odpady. Przechowywać w suchych pomieszczeniach. Dozować w ilości 2,3 kg na 100 kg przetworów mięsno - tłuszczowych.