
|
Skład surowcowy: |
chlorek sodu – NaCl z dodatkiem jodanu potasu KIO3 |
Przeznaczenie: |
sól spożywcza jodowana przeznaczona do spożycia i przemysłu spożywczego |
|
Parametry
Właściwości |
Jednostka |
Wymagania PN-C-84081-02: 1998 |
Typowe
własności |
wygląd |
- |
produkt drobnokrystaliczny |
produkt drobnokrystaliczny |
barwa |
- |
biała |
biała |
zapach |
- |
bez obcego zapachu |
bez obcego zapachu |
smak |
- |
słony, bez obcego posmaku |
słony, bez obcego posmaku |
chlorek sodu NaCl w przeliczeniu na suchą masę |
% |
min. 99,0 |
99,83 |
zanieczyszczenia mechaniczne |
- |
brak |
brak |
substancje nierozpuszczalne w wodzie |
% |
0,05 |
0,02 |
H2O w 105oC |
- |
maks. 0,5 |
0,08 |
pH 1% roztworu wodnego |
|
5-8 |
7,4 |
substancja przeciwzbrylająca E 536 |
mg/kg |
maks. 20 |
6,0 |
Ca |
% |
maks. 0,005 |
0,004 |
Mg |
% |
maks. 0,0005 |
0,0004 |
Fe |
% |
maks. 0,0002 |
0,00012 |
siarczany |
% |
maks. 0,05 |
0,04 |
jodan potasu KIO3 |
mg/kg |
26-52 |
40 |
skład frakcyjny |
% |
- |
0,500 mm16,96
0,400 mm-32,88
0,315 mm-23,91
0,200 mm-16,47
<0,200 mm-9,74 |
|
|
Dz. U. 2009/91/740 |
|
dopuszczalna odchyłka od deklarowanej masy netto a'300g |
g |
- 9 |
- |
dopuszczalna odchyłka od deklarowanej masy netto a'1kg |
g |
- 15 |
- |
dopuszczalna odchyłka od deklarowanej masy netto a'25kg |
g |
- 250 |
- |
dopuszczalna odchyłka od deklarowanej masy netto a'50kg |
g |
- 500 |
- |
Maksymalne zanieczyszczenia chemiczne określa aktualne rozporządzenie. |
Opis procesu technologicznego
Sól mokra poddawana jest procesowi suszenia. Wysuszona sól przesiewana jest na sicie wibracyjnym, następnie transportowana do urządzeń jodujących i konfekcjonujących w odpowiednie opakowania.
Pakowanie
- worki papierowe otwarte a’ 50 kg, układane na palecie Euro, 7 warstw po 3 opakowania (1050 kg),
- worki foliowe otwarte a’ 50 kg układane na palecie Euro, 7 warstw po 3 opakowania (1050 kg),
- worki foliowe otwarte a’ 25 kg układane na palecie Euro, 8 warstw po 5 opakowań (1000 kg),
- woreczki foliowe a’ 1 kg w workach zbiorczych foliowych a’ 25 kg, układane na palecie Euro,
8 warstw po 5 opakowań (1000 kg),
- woreczki foliowe a’ 1 kg w workach zbiorczych foliowych a’ 15 kg, układane na palecie Euro,
8 warstw po 8 opakowań (960 kg),
- solniczki a’ 300 g w półkartonie zbiorczym a’ 9,6 kg,
- boki ładunku na palecie zabezpieczane są folią stretch, góra polietylenowym kapturem,
- pomiędzy dolną warstwą worków a paletą stosuje się przekładkę polietylenową lub papierową.
Inne wymagania klienta
- opakowania klienta,
- inna masa towaru na palecie,
- inne uzgodnione z klientem.
Magazynowanie
Odbywa się w magazynie zamkniętym o podłożu zabezpieczającym stosowanie transportu wózkowego. Magazyn jest suchy, czysty i przewiewny. Sól jest przechowywana na paletach typu EURO.
Temperatura magazynowania: max 35 o C,wilgotność: 40-74 %
Etykieta zawiera
- nazwa środka spożywczego: sól warzona próżniowa jodowana,
- składniki: chlorek sodu (NaCl) min. 99,0 %, substancja przeciwzbrylająca E 536 do 1 mg/100 g, jodan potasu (KIO3) 3,9 ± 1,3 mg/100 g,
- najlepiej spożyć przed upływem: 12 miesięcy od daty produkcji,
- stosowanie: produkt przeznaczony do celów spożywczych,
- producent: Inowrocławskie Kopalnie Soli SOLINO SA,
- masa netto: 300 g, 1 kg, 25 kg, 50 kg, 1000 kg,
- przechowywanie: przechowywać w suchym miejscu,
- oznaczenie partii produkcji:
- opakowania 1 kg : termin przydatności do spożycia– DDMMRRZ (Z-numer zmiany produkcyjnej),
- pozostałe: data produkcji – DDMMRRZ (Z-numer zmiany produkcyjnej).
Dystrybucja
Sól spożywcza jodowana przewożona jest w samochodach lub kontenerach. Środki transportu soli są czyste, suche, bezwonne i uszczelnione. Wydanie soli z magazynu odbywa się po uprzednim sprawdzeniu jakości soli i akceptacji warunków dalszej dystrybucji.
Sposób użycia:
Po rozerwaniu opakowania zawierającego sól próżniową warzoną jodowaną i zużyciu zawartości, opakowanie należy umieścić w pojemniku na odpady. Produkt należy przechowywać w suchych pomieszczeniach.