
|
Skład surowcowy: |
NaCl - chlorek sodu |
Przeznaczenie: |
sól spożywcza to produkt przeznaczony do przemysłu spożywczego |
|
Parametry soli spożywczej
Właściwości |
Jednostka |
Wymagania PN-C-84081-02: 1998 |
Typowe
własności |
wygląd |
- |
produkt drobnokrystaliczny |
produkt drobnokrystaliczny |
barwa |
- |
biała |
biała |
zapach |
- |
bez obcego zapachu |
bez obcego zapachu |
smak |
- |
słony, bez obcego posmaku |
słony, bez obcego posmaku |
chlorek sodu NaCl w przeliczeniu na suchą masę |
% |
min. 99,0 |
99,83 |
Ca |
% |
maks. 0,005 |
0,004 |
Mg |
% |
maks. 0,0005 |
0,0004 |
Fe |
% |
maks. 0,0002 |
0,00012 |
siarczany |
% |
maks. 0,05 |
0,04 |
zanieczyszczenia mechaniczne |
- |
brak |
brak |
substancje nierozpuszczalne w wodzie |
% |
0,05 |
0,02 |
H2O w 105oC |
% |
maks. 0,5 |
0,04 |
pH 1% roztworu wodnego |
- |
5-8 |
7,4 |
substancja przeciwzbrylająca E 536 |
mg/kg |
maks. 20 |
6,0 |
skład frakcyjny |
% |
- |
0,500 mm-16,96
0,400 mm-32,88
0,315 mm-23,91
0,200 mm-16,47
<0,200 mm-9,74 |
|
|
Dz.U.2009/91/740 |
|
dopuszczalna odchyłka od deklarowanej masy netto a'25 kg |
g |
-250 |
- |
dopuszczalna odchyłka od deklarowanej masy netto a'50 kg |
g |
-500 |
- |
Maksymalne zanieczyszczenia chemiczne określa aktualne rozporządzenie. |
Opis procesu technologicznego soli spożywczej
Sól mokra poddawana jest procesowi suszenia. Wysuszona sól przesiewana jest na sicie wibracyjnym, następnie transportowana do urządzeń konfekcjonujących w odpowiednie opakowania.
Pakowanie soli spożywczej
- opakowania typu Big Bag (1000 kg), układane na palecie Euro,
- opakowania typu Big Bag (800 kg), układane na palecie Euro,
- worki papierowe wentylowe a’ 50 kg, układane na palecie Euro, 7 warstw po 3 opakowania (1050 kg),
- worki foliowe otwarte a’ 50 kg, układane na palecie Euro, 7 warstw po 3 opakowania (1050 kg),
- worki foliowe otwarte a’ 25 kg , układane na palecie Euro, 8 warstw po 5 opakowań (1000 kg),
- boki ładunku na palecie zabezpieczane są folią stretch, góra polietylenowym kapturem,
- pomiędzy dolną warstwą worków a paletą stosuje się przekładkę polietylenową lub papierową.
Inne wymagania klienta
- przekładki,
- opakowania klienta,
- inna masa towaru na palecie,
- inne uzgodnione z klientem.
Magazynowanie soli spożywczej
Odbywa się w magazynie zamkniętym o podłożu zabezpieczającym stosowanie transportu wózkowego. Magazyn jest suchy, czysty i przewiewny. Sól spożywcza przechowuje się na paletach typu EURO.
Temperatura magazynowania: max 35 o C, wilgotność 40-75 %.
Etykieta zawiera
- nazwa środka spożywczego: sól warzona, próżniowa, sól spożywcza,
- składniki: chlorek sodu (NaCl) min. 99,0 %, substancja przeciwzbrylająca E 536 do 1 mg/100 g,
- okres przydatności do spożycia: nieograniczony,
- stosowanie: produkt przeznaczony do przemysłu spożywczego,
- producent: Inowrocławskie Kopalnie Soli SOLINO SA,
- masa netto: 25 kg, 50 kg, 800 kg, 1000 kg,
- przechowywanie: przechowywać w suchym miejscu,
- oznaczenie partii produkcji: data produkcji – DDMMRRZ (Z-numer zmiany produkcyjnej).
Dystrybucja soli spożywczej
Sól spożywcza przewożona jest w samochodach lub kontenerach. Środki transportu soli są czyste, suche, bezwonne i uszczelnione. Wydanie soli z magazynu odbywa się po uprzednim sprawdzeniu jakości soli i akceptacji warunków dalszej dystrybucji.
Sposób użycia
Po rozerwaniu opakowania zawierającego sól próżniową warzoną i zużyciu zawartości, opakowanie należy umieścić w pojemniku na odpady. Sól spożywczą należy przechowywać w suchych pomieszczeniach.